Volver a la lista

La història del Jan i el got de la paciència (en dies de Confinament) És com si les persones tinguéssim dins nostre un got d’aigua. De vegades passa que aquest got es va omplint i omplint fins que arriba un moment que ja no hi cap més aigua... Aleshores, és quan la persona explota: s’enfada, crida, plora... El got d’aquesta persona ha vessat.


Aquesta metàfora pot servir de control pel nen/a i serveix per visualitzar com està el seu got abans de fer alguna tasca o com ha quedat de ple al final del dia. També pot servir per enviar el missatge als infants que les reaccions dels pares i mestres, moltes vegades no són fruit del seu comportament, sino que han perdut els nervis, és a dir, que el seu got ha vessat. Seguint amb la metàfora, és important adonar-nos i avisar: “el meu got s’està omplint”. Potser evitarem dir o fer alguna cosa que pugui molestar a l’altra persona i evitarem que vessin els gots i que perdem els nervis. 


Tot seguit us explicarem una història on el protagonista, en Jan, viu diferents situacions a casa que el fan estar trist, enfadat, rabiós i que fan que el seu got s’ompli i al final vessa en forma de baralles, crits i plors.
1· Aquest matí el Jan s’ha llevat cansat, no ha descansat gaire bé, resulta que el seu germà petit, que dorm a la llitera de baix, ha plorat perquè tenia por i cridava als pares molt fort.
(Primera gota dins el got del Jan)


Pel matí s’han posat a fer els deures que els han enviat de l’escola i no entenia uns problemes de matemàtiques. S’ha posat nerviós perquè els pares li han intentat explicar i no ho ha entès. També s’ha posat trist perquè troba a faltar anar a l’escola i poder veure als amics.

(Segona gota dins el got)


 Després de fer els deures, han fet una mica d’exercici amb el seu germà i la seva mare ala sala, resulta que el seu balcó és petit i no hi caben bé. Fan estiraments, salts i diferents exercicis. Mentre estaven saltant, li ha donat un cop de colze al seu germà petit sense voler. El Nil s’ha posat a plorar i la mare els ha renyat a tots dos i li ha dit al Jan que ha de vigilar ja que ell té més força perquè és més gran. Al Jan li ha sabut greu fer-li mal al seu germà petit, i ha tornat a trobar a faltar el pati de l’escola o el parc per poder jugar i córrer.

(Tercera gota dins el got) Després de dinar, fan una estona de descans i, de vegades miren una pel·lícula. El Jan volia veure La Guerra de les Galàxies i el Nil, el Bob Esponja. Com que no es posaven d’acord, la mare els ha dit que no mirarien cap d’aquestes, que esculliria ella. El Jan s’ha enfadat i s’ha posat a plorar.
(Quarta gota d’aigua dins el got)


Quan s’ha calmat, s’ha posat a dibuixar perquè li agrada molt. Ha volgut anar a ensenyar el dibuix al pare que estava treballant, però el pare estava enmig d’una reunió i l’ha fet callar i sortir ràpidament del despatx. El Jan s’ha posat trist perquè li sap greu que el seu pare no pugui veure el dibuix tan xulo que ha fet.

(Cinquena gota d’aigua al got)


 Després, s’ha posat a fer una construcció amb el LEGO i quan tenia gairebé acabat un vaixell xulíssim, el seu germà petit ha xutat una pilota, amb la mala sort que l’ha destrossat. El Jan s’ha enrabiat molt, l’ha cridat, li ha donat una patada i després s’ha posat a plorar.

(Aquí, el got d’aigua del Jan ha vessat, ha explotat i ha perdut els nervis).


Aquesta història no acaba molt bé, oi? El Jan trist, enfadat, nervios... i els que l’envolten també. Bé, ja veureu que amb uns petits canvis, compartint, amb respecte, calma i molta paciència la història pot anar diferent. Estigueu atents, i en uns dies sabreu com ho podem fer, perque els nostres gots de la paciència no arribin a vessar.

Punt 

Endevinalla de la setmana

Sabràs resoldre l'endevinalla d'aquesta setmana?

Més informació →

Galeria
© 2019 Iñaki Gutiérrez

Заголовок

Вы можете выбрать стиль текста, его начертание и цвет

Contacte
Contacte